LIVE: Vyprodaný Lucerna Music Bar rozpálili britští rockeři The Struts a Barns Courtney

Vydáno včera | autor: Lucie Všianská

The Struts a Barns Courtney navštívili Prahu na svém turné s názvem The Grand Union. Ve vyprodaném Lucerna Music Baru ukázali fanouškům, jak vypadá pořádný rokenrol a několikrát je využili i jako sbor. Odměnou za pomoc při zpěvu jim byla nezapomenutelná show plná tanečních kreací a skvělých kytarových sól.

LIVE: Vyprodaný Lucerna Music Bar rozpálili britští rockeři The Struts a Barns Courtney LIVE: Vyprodaný Lucerna Music Bar rozpálili britští rockeři The Struts a Barns Courtney

Barns Courtney + The Struts
Praha, Lucerna Music Bar
19. 10. 2024

Dlouhá řada před Lucerna Music Barem v sobotním odpoledni napověděla, že fanoušci The Struts a Barnse Courtneyho se pražské zastávky jejich společného turné už nemohli dočkat. A nejspíš proto ani interpreti nechtěli jejich čekání protahovat a večer tak zahájili už o půl šesté.

Možná to bylo začátkem skoro v odpoledních hodinách, nebo tím, že předskokanovi Jamesi Brunerovi chvíli trvalo, než to na pódiu pořádně rozjel, ale publikum, ač početné, bylo v průběhu jeho setu pouze vlažné. Pořádné reakce se Američanovi dostalo až poté, co si sundal svršek a hrál na kytaru s obnaženou hrudí. I tak však atmosféra měla daleko od toho, jak by to na pořádném rockovém koncertě mělo vypadat.

Barns Courtney si v Lucerna Music Baru zaplaval na rukou fanoušků, bavili i The Struts

Kdo už ale na pražské pódium nastoupil s nadupanou rokenrolovou show, byli The Struts. S druhým headlinerem Barnsem Courtneym si na společném tour poctivě střídají časové sloty, ve kterých hrají, a v Praze zrovna na ně padl nelehký úkol klidné publikum pořádně roztančit a rozproudit. Frontman Luke Spiller ale vzal tuto misi zodpovědně a už od první písně Primadonna Like Me byl na pódiu jako doma a předváděl takové taneční kreace, že by mu i Mick Jagger záviděl.

Ve svém extravagantním outfitu s třásněmi křižoval pódium do všech stran, aby každý fanoušek v prvních řadách dostal svou dávku pozornosti, a myslím, že svou energií během chvilky strhl i ty, kteří přišli především na Barnse Courtneyho.

Společná tour může být ošemetná, protože interpret nikdy neví, kolik fanoušků v publiku přišlo kvůli němu, a kolik příznivců druhého interpreta zná aspoň pár jejich písniček. Musím ale říct, že The Struts se s tímto problémem popasovali skvěle a rádi lidi v publiku naučili aspoň snadné popěvky, aby si s nimi mohli zpívat i ti, kteří jejich hudbu neznají. Tuto strategii zvolili i u nové písně Can’t Stop Talking, kterou zazpívali jen pod podmínkou, že se k nim lidé přidají. A světe div se, ačkoliv skladba vyšla včera, zpívala si s nimi celá Lucerna. Největší ohlasy však vzbudila závěrečná Could Have Been Me, což není divu, protože v nedávné době sklízela úspěchy na TikToku.

The Struts si za pražský koncert můžou dát jedničku s hvězdičkou, protože se jim povedlo roztančit celý klub, ale zároveň to nebyla laciná show na úkor hudby. I na tomto poli odvedli opravdu obdivuhodný výkon a myslím, že kdo přišel na Courtneyho, odchází po sobotním večeru z Lucerna Music Baru i jako fanoušek The Struts.

Britský zpěvák Barns Courtney převzal pomyslné otěže chvíli po osmé večer a hned bylo jasné, že se rozhodl energii, kterou The Struts v publiku vytvořili, udržet. Jedinou nevýhodou bylo, že se v klubu následně udělalo opravdu horko a Barns s kapelou tak ke konci museli věnovat láhve s vodou dehydrovaným fanouškům. Brali to však s humorem.

Set začal staršími kousky, jako je Fun Never Ends nebo Hands, ale přišlo i na jeho nejznámější píseň Glitter and Gold, kterou zazpíval s takovou vášní, jako by ji zpíval poprvé, a zapojil do ní jako sbor i fanoušky. Barns se držel hlavně středu pódia a příznivcům na stranách příliš nevěnoval pozornost, což je trochu škoda. Částečně jim to vynahradil kytarista Andrew Berkeley Martin, který celý set servíroval takovou show, že možná v některých chvílích zastínil i samotného zpěváka. Hudebník, který kromě Barnse doprovází i zpěvačku LP a dříve hrál i s Palaye Royale, kytarové riffy a sóla mnohdy zvládá tak nenuceně a s lehkostí, jako by o nic nešlo, a přitom se jedná vskutku o výjimečný zážitek.

To však neznamená, že by nebylo co chválit na samotném Courtneym. Svůj hlas umí velmi dobře ovládat, což předvedl v písni Heartbreak Hallelujah ze svého nejnovějšího alba, kde v posledním refrénu držel vysoké tóny opravdu dlouho a bez zaváhání.

Největší divočinu rozpoutal zpěvák chvíli před koncem při Kicks, kdy se dokonce vrhl do publika a nechal se nést nad hlavami fanoušků. Živý a zdravý se následně vrátil na stage a show zakončil písní Fire, a ačkoliv se to na začátku večera zdálo skoro nemožné, skákal a tančil už téměř každý člověk ve vyprodaném klubu. Ačkoliv celá Lucerna volala po přídavku, bylo to bohužel marné a další písně jsme se už nedočkali. Tak snad někdy příště.

Text: Lucie Všianská, foto: Klára Prchalová
Témata: Barns Courtney, The Struts, James Bruner, Lucerna Music Bar, rock

0,00

čtenáři

hlasuj

NEJČTENĚJŠÍ

SOUTĚŽE

SOUTĚŽ: Gregory Porter v Praze SOUTĚŽ: Kosheen tour SOUTĚŽ: LP a CD David Gilmour
zavřít