LIVE: Our Last Night přivezli průřez tvorbou, fanoušci čekali před klubem několik hodin

Vydáno včera | autor: Šárka Blahoňovská

V pátek 4. října se do pražského SaSaZu vydali fanoušci popových refrénů řízlých ostrými kytarami a nějakým tím řevem. Přijeli totiž američtí Our Last Night, kteří si přichystali průřez svou původní tvorbou i covery, jimiž pravidelně plní svůj YouTube kanál. Jejich příznivci čekali několik hodin před oficiálním otevřením klubu před jeho vchodem, což je u této kapely nepsaným pravidlem. Fronta se ještě pár minut před půl osmou, kdy začínala první předkapela, vinula přes celé parkoviště kolem tourbusů kapel skoro až na silnici. Museli ji koordinovat pracovníci ochranky a pořadatelé. To ale proběhlo v poklidu a návštěvníci akce nemuseli venku v pochmurném počasí dlouho čekat.

LIVE: Our Last Night přivezli průřez tvorbou, fanoušci čekali před klubem několik hodin LIVE: Our Last Night přivezli průřez tvorbou, fanoušci čekali před klubem několik hodin

Our Last Night (+ Normandie + Lifespark)
Praha, SaSaZu
4. 10. 2024

Večer odstartovali Lifespark z německého města Koblenz. Kapela svou hudbu popisuje jako heavy pop, což je označení příznačné vlastně pro celý hudební večer v SaSaZu. Lifespark svůj krátký set pojali jako představení své tvorby, nikoliv jako lacinou přípravu na hlavní hvězdy večera v podobě dlouhých „roztleskávaček“, což bylo sympatické. Zahráli například písně Stay Away a Endless Paradise, ale i cover známého rádiového hitu. Ten přišel v pravý čas, protože na frontmanovu otázku, zda si s ním publikum zazpívá, se mu dostalo velice chladné odezvy. „Nevadí, tuhle píseň bude znát určitě 50 procent z vás,“ pronesl a začal s interpretací Unwritten od Natashy Bedingfield. Do zhruba dvou třetin zaplněný klub mu sedl na lep a připojil se ke zpěvu, čímž Lifespark splnili svůj úkol a odebrali se do šatny.

Our Last Night přehráli SaSaZu světové hity, předskakovali jim Normandie a Lifespark

Po krátké přestávce přišli na řadu švédští Normandie. Ti mají u nás slušnou fanouškovskou základnu, jejich singly Blood in the Water, Hostage a Holy Water dokonce hrají komerční rádia. V březnu tohoto roku vystoupila formace v Praze během samostatného koncertu a ráda se sem vrací. Začátek setu Normandie doprovodil elektronický hlas, který uvítal fanoušky na dopaminové klinice. Odkazují tím na své nejnovější album Dopamine. Už při úvodní hitovce Serotonin a pohledu na přední řady, v nichž se objevovali lidé v kapelních tričkách i mikinách, bylo jasné, že věrná základna dorazila na své oblíbence i po půl roce. Normandie se stylově trochu oddálili svým prvním dvěma nahrávkám, z debutu Inguz z roku 2016 ale zahráli aspoň Awakening. Škoda že nezařadili Collide, určitě by si s chutí zazpívali i ti, kteří tyto Švédy objevili už před vystoupením na festivalu Rock for People před pěti lety. Frontman Philip Strand předvedl perfektní vokální výkon, od čistých melodií až po growly, kterých ale bylo minimum. Vrcholem setu byla poslední skladba White Flag, po ní Normandie poděkovali a vyklidili pódium pro headlinera.

Our Last Night zahráli na úvod svou původní skladbou Graveyard, na niž navázali předělávkou Astronaut in the Ocean od Masked Wolf. Čistý vokál Matthewa Wentwortha, který je kvůli kytaře připoután k mikrofonu, a screamy a growling jeho bratra Trevora, jenž na pódiu předvádí slušné kardio, je kombinace, která funguje. Nicméně v písni Habits (Stay High) od Tove Lo Trevorovi výšky prostě nesedí. Fanoušci si sice zazpívali a někteří i zamoshovali, to by ale asi udělali během jakéhokoliv jiného coveru, při němž by si mladší z bratrů nemusel tak trápit hlasivky.

Zbytek setlistu už byl ale poskládán výborně a každý si přišel na své. Ať už dorazil na covery, nebo originální a o poznání tvrdší tvorbu skupiny. Zajímavé a možná trochu překvapivé je, že většina přítomných v sále viděla Our Last Night vůbec poprvé. Trevor během vystoupení totiž připomněl, že se kapela vrátila do České republiky po pěti letech. Při té příležitosti se zeptal, pro koho je to první koncert Our Last Night. Ruku zvedla valná většina lidí. Nejvíce fanoušků se „chytlo“ na cover Katy Perry Dark Horse. Pro milovníky tvrdších riffů a breakdownů ale musela být vrcholem novinka Pay Attention, při níž Trevor zařval tak silně, že v šatnách snad musely padat bundy z ramínek. Z jeho „listen to me, listen to me“ šel až skoro strach. Také se více lidí v předních řadách nebálo uposlechnout jeho výzvy k „otevření pitu“.

Ke konci pak skupina zařadila průlomový hit Sunrise, který již publikum zpívalo z plných plic. Tečkou za koncertem se stal přídavek v podobě Iris od Goo Goo Dolls. Po něm se už z repráků rozezněla hudba Britney Spears a Backstreet Boys, která fanoušky z klubu vyprovázala. Dvě slečny si pak odnesly zážitek v podobě setlistu, který jim Matthew věnoval. Přijdou i za pět let, nebo se fanouškovská základna Our Last Night zase promění?

Text: Šárka Blahoňovská, foto: Šárka Preslová
Témata: Our Last Night, Normandie, Lifespark, post-hardcore

0,00

čtenáři

hlasuj

NEJČTENĚJŠÍ

SOUTĚŽE

SOUTĚŽ: Gregory Porter v Praze SOUTĚŽ: Michael Kocáb 2x35
zavřít