LIVE: Koncert Elánu v O2 areně byl plný nostalgie, vzpomínalo se i na Vaša Patejdla

Vydáno 21.09.2024 | autor: Barbora Turková

Nostalgie. Přesně tak by se daly popsat pocity, které zřejmě cítila většina přítomných na koncertu Elánu v pražské O2 areně. Slovenská sestava v čele s Jožem Rážem, jenž si show nadělil k sedmdesátinám, fanouškům naservírovala dvouhodinové vystoupení plné hitů, na kterých měl velký podíl i zesnulý Vašo Patejdl.

LIVE: Koncert Elánu v O2 areně byl plný nostalgie, vzpomínalo se i na Vaša Patejdla LIVE: Koncert Elánu v O2 areně byl plný nostalgie, vzpomínalo se i na Vaša Patejdla

Elán
Praha, O2 arena
20. 9. 2024

Elán nezvolili žádného předskokana, což již dnes nebývá příliš zvykem. Osobně jsem měla z koncertu velká očekávání, na písničkách slovenské sestavy jsem vyrůstala. Počítala jsem především s obrovským přívalem nostalgie, a při zpětném ohlédnutí musím zhodnotit, že jsem se jí skutečně dočkala. Do haly dorazilo publikum všech generací. V hale jsem viděla postávat jak starší publikum, tak maminku s náctiletým synem.

Elán oslavil v O2 areně sedmdesátiny Joža Ráže, zazněly všechny zásadní hity

Show odstartovala s úderem půl deváté večer. Její začátek musíme označit za slabý. Kytarista Ján Baláž se potýkal s problémy a technici se v té chvíli vážně zapotili. Takto své vystoupení odstartovat prostě nechcete. K podobným potížím může dojít, ale hned v úvodu je to prostě průser. Naštěstí se ale problém povedlo brzy vyřešit a kapela tak mohla skutečně odbouchnout svou show písní Kamaráti. Chvíli trvalo, než se rozehřála jak sestava kolem Joža Ráže, tak publikum. Už při druhé skladbě Vymyslená si však prozpěvovalo a při třetí Od Tatier k Dunaju se O2 arenou ozýval krásný chorál tvořený právě fanoušky Elánu.

Členové Elánu byli na pódiu spíše statičtí. Když ale vezmeme v potaz, že třeba frontman Jožo Ráž oslaví již v říjnu sedmdesáté narozeniny, nemůžeme jim nedostatek energie vyčítat. I přestože nelétali po pódiu jako splašení, dokázali dav strhnout. A to se počítá. Neměla jsem pocit, že by se snad na koncertě někdo nudil a modlil se, ať už konečně skončí. Ba naopak. Jak už jsme zmínili, známé pecky jako Ulica, Človečina, Kočka, Stužková, Tanečnice z Lúčnice si prozpěvoval skutečně každý.

Co se pódia týče, bylo jednoduché, doplněné o velkoplošné obrazovky na bocích. Pro někoho by to mohlo být málo, čeští a slovenští muzikanti se v současné době doslova předhánějí v tom, kdo během vystoupení vystřelí více konfet nebo použije dalších efektů. Zahraniční interpreti to mají momentálně ale jinak a sází především na hudbu. Podobně, jako to učinil v O2 areně i Elán. A za to se na něj nelze zlobit. Na koncert jdeme totiž primárně za muzikou.

Dvouhodinová show měla snad všechno, co člověk může očekávat. Vedle notorický známých hitů také kytarová sóla nebo výborný výkon bubeníka Borise Brna. Kapela se s fanoušky loučila nadvakrát, a to písněmi Voda, čo ma drží nad vodou a Nie sme zlí. A ačkoliv nebylo jeho jméno během show zmíněno, v myslích se všem honila vzpomínka na Vaša Patejdla, který nás v roce 2023 předčasně opustil. Stejně jako Ráž by i on koncertem oslavil sedmdesát let.

Text: Barbora Turková, foto: Radoslav Vnenčák
Témata: Elán, Jožo Ráž, Vašo Patejdl, Ján Baláž, Peter Farnbauer, Ľubo Horňák, Štefan Bugala, Pal'o Bartovic

0,00

čtenáři

hlasuj

NEJČTENĚJŠÍ

SOUTĚŽE

SOUTĚŽ: Miro Žbirka - Symphonic Night
zavřít