Zemřel jeden z nejlepších kytaristů Jerry Miller, založil skupinu Moby Grape

Vydáno 23.07.2024 | autor: iREPORT

V jednaosmdesáti letech zemřel jeden z nejvýraznějších kytaristů všech dob Jerry Miller. Byl spoluzakladatelem kapely Moby Grape, na jejíž fanouškovských stránkách na Facebooku o smrti muzikanta informoval žurnalista Eric Brenner.

Zemřel jeden z nejlepších kytaristů Jerry Miller, založil skupinu Moby Grape Zemřel jeden z nejlepších kytaristů Jerry Miller, založil skupinu Moby Grape

„Jerry Miller bohužel předešlou noc zemřel,“ informoval Brenner. „Jo a jeho rodina žádají o soukromí v této pro ně těžké chvíli,“ dodal. Muzikant odešel v sobotu v Tacomě ve Washingtonu ve věku jednaosmdesáti let. Příčina úmrtí není známá.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Svou kariéru Miller odstartoval v padesátých letech, přičemž v roce 1966 se stal spoluzakladatelem skupiny Moby Grape. Během svého krátkého trvání (fungovala pouze tři roky) vydala hned čtyři studiová alba. V následujících letech sestava několikrát obnovila činnost. Ačkoliv se členové obměňovali, Miller v ní stále zůstával. Mezi nejznámější písně Moby Grape patří Hey Grandma, 8.05 a Murder In My Heart for The Judge.

Miller se přátelil s Jimim Hendrixem a Larrym Coryellem, s nimiž se často v Seattlu chodil dívat na vystoupení kapel, které do města dorazily. Jeho um obdivoval mimo jiné Eric Clapton, který Millera nazval „nejlepším kytaristou na světě“. Robert Plant se pak nechal slyšet, že měl Miller velký vliv na tvorbu Led Zeppelin, kteří skladby Moby Grape hrávali na zkouškách.

red, foto: FB Jerryho Millera
Témata: Jerry Miller, Moby Grape, smrt

zavřít