Zemřel country zpěvák Kris Kristofferson. Jeho hit přezpívala Janis Joplin, psal i pro Johnnyho Cashe

Vydáno 30.09.2024 | autor: iREPORT

V osmaosmdesáti letech zemřel Kris Kristofferson, legendární americký country zpěvák a skladatel. Potvrdila to v prohlášení jeho rodina, která uvedla, že své poslední chvíle strávil obklopený svými nejbližšími ve svém domě na Havaji. Proslavil se písněmi Me and Bobby McGee nebo Help Me Make It Through the Night. Na své konto si připsal několik cen Grammy.

Zemřel country zpěvák Kris Kristofferson. Jeho hit přezpívala Janis Joplin, psal i pro Johnnyho Cashe Zemřel country zpěvák Kris Kristofferson. Jeho hit přezpívala Janis Joplin, psal i pro Johnnyho Cashe

Kris Kristofferson po sobě zanechal manželku Lisu, osm dětí a sedm vnoučat. „Až uvidíte duhu, vězte, že to je on, a že se na nás shora usmívá,“ stojí ve vyjádření rodiny. Uvedla, že muzikant zemřel v sobotu 28. září. „Je nám ctí, že jsme s ním mohli trávit čas.“

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Country zpěvák se začal věnovat hudbě v šedesátých letech. Napsal v tomto období písně Sunday Mornin’ Comin’ Down, Help Me Make it Through the Night, For the Good Times nebo Me and Bobby McGee, které jsou dnes již považovány za klasiky. Spíše než od Kristoffersona, je ale veřejnost zná od jiných interpretů. Například Janis Joplin nazpívala skladbu Me and Bobby McGee.

Skládal také pro jiné muzikanty – pro Johnnyho Cashe napsal píseň Sunday Morning Coming Down. Získal několik cen Grammy. První za album Kristofferson z roku 1970.

Kristofferson se věnoval také herectví. V roce 1974 si po boku Ellen Burstyn zahrál ve snímku Alice Doesn’t Live Here Anymore, o dvě léta později pak přijal roli ve filmu A Star Is Born (Zrodila se hvězda), v němž na sebe vzal roli protějšku Barbry Streisand.

red, foto: FB Krise Kristoffersona
Témata: Kris Kristofferson, Janis Joplin, Johnny Cash, country

NEJČTENĚJŠÍ

SOUTĚŽE

SOUTĚŽ: Gregory Porter v Praze SOUTĚŽ: Michael Kocáb 2x35
zavřít