"Každý užívá svou vlastní formu heroinu," tvrdil lídr Nirvany

Vydáno 20.02.2017 | autor: iREPORT

Kurt Cobain, frontman grungeové senzace jménem Nirvana, se v roce 1994 zařadil do nechvalně proslulého Klubu 27, když spáchal sebevraždu. Připomeňte si ho ve starším díle rubriky Smrt si říká rock'n'roll. 

"Každý užívá svou vlastní formu heroinu," tvrdil lídr Nirvany


SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL (22.) - KURT COBAIN

V jeden blíže neupřesněný den roku 1982 prodal tehdy patnáctiletý Kurt Cobain (nar. 20. 2. 1967 v Aberdeenu, stát Washington, USA) otčímovy zbraně do bazaru a za utržené peníze si pořídil kytaru. 

RECENZE: Kurt Cobain a jeho příběh od kolébky až do hrobu

O šest let později založil s chorvatským rodákem Kristem Novoselicem a Davem Grohlem kapelu s názvem Nirvana a o další čtyři roky později je Hlasem Lidu, vyvoleným mluvčím "nové" rockové generace. A ještě přidejte dva roky a... už není. Tedy fyzicky.

V dubnu 1994 jej našli v jeho seattleské rezidenci, kterou sdílel se svou manželkou, hudebnicí a herečkou Courtney Love a s jejich malou dcerkou Frances Bean, s prostřelenou hlavou. Pro někoho logické, pro jiného neočekávané vyvrcholení kariéry předáka snad nejvlivnější a nejdůležitější kapely 90. let, odstartovalo nekonečnou sérii spekulací, rozborů a diskusí, na jejichž konci však bylo vždy jediné: Nirvana byla "jen" rockovou kapelou, která byla ve správný čas na správném místě a Cobain člověk z masa a kostí. Nerozšiřujme protentokrát prostor dalších rádodyzasvěcených komentářů a zamyšlení nad životem a dílem Kurta Cobaina a podívejme se na něj střízlivě pomocí výňatků z rozhovorů a citací právě z jeho, tedy nejpovolanějších  úst…



ŽIVOT PŘED NIRVANOU
"První kytaru jsem pořídil v patnácti. Máma se právě podruhé vdala. Otčím se k ní choval nemožně. Jednou se naštvala, sebrala mu jeho vášeň, zbraně - pistole, pušky a nevím co ještě - a všechno to naházela do řeky. S jedním kámošem jsme je z vody vylovili a prodali. Měl jsem na kytaru…“ (1989)

vložte odkaz, text nemažte

"Strašně jsem toužil být kaskadérem, miloval jsem Evela Knievela (legendární motocyklový kaskadér -pozn.). Doma jsem cvičil pády z postele a ze skříně, později jsem dokázal seskočit ze střechy domu na kolo." (1990)

nirvana_top"Na kytarové hodiny jsem vydržel chodit všeho všudy jeden týden. Naučil jsem se hrát Back In Black od AC/DC, víc jsem se učit nepotřeboval. A pamatuji se, že jsem tomu učiteli za ten týden ani nezaplatil…“
(1990)

"Kdybych se neuchytil v muzice, asi bych dělal to, co všichni u nás doma. Kácel bych stromy, chlastal, miloval se, chlastal, kecal o sexu a zase chlastal…“
(1991)

BLEACH
"Když jsme začínali, byly naše písničky zlobné a vzteklé. Jak šel čas, byli jsme pořád popovější a popovější. Jak jinak, když já osobně byl pořád šťastnější a cítil jsem se čím dál, tím líp?" (1989)

TOP 6 hvězd Klubu 27: Příběhy legend, které nikdy nezestárly

"Bleach je taková jednorozměrná deska. Všechny písně jsou pomalé a grungey, strašně podladěné a já do toho strašně ječím. Ale už v době, kdy jsme tohle album nahrávali, tak jsme měli lepší věci - třeba About A Girl nebo Polly. To, že jsme se rozhodli zařadit na Bleach syrovější věci a poté hrát trochu něco jiného, to nebyl žádnej rychlej vývoj. Vždycky jsme měli rádi popový věci…“
(1991)

NEVERMIND
"Teď nahráváme něco úplně odlišnýho od Bleach. Vypadá to, že se stejně dobře hodíme i do rozhlasu a můžeme vydělat něco peněz…“ (1990)

"Jednou tak sedím a dívám se v televizi na porody dětí pod vodou a myslím si, týjo, to je hezká image. A pak mě napadlo dát tam taky dolarovou bankovku. Vypadá to pěkně, ne?"
(1992)

ÚSPĚCH
"Nemyslím si, že Nirvana by mohla někdy být tak velká a úspěšná kapela, jako třeba Guns'n'Roses nebo Metallica. A navíc se mi hnusí ten nabubřelý mainstream." (1991)

"Punk rock by mělo poslouchat co nejvíce lidí a je jedno, jestli někdo říká, že je mrtev. Ovšem myslím si také, že zkoušet žít s kompromisy je lepší než na všechno kašlat."
(1992)

kurt
"Myslím si, že opravdu není těžké podepsat smlouvu s nějakou velkou firmou a udržet si důstojnost. Zdá se však, že mnoha lidem a kapelám chybí právě ona důstojnost…"
(1990)

"Myslím si, že podplácení nahrávacích společností už vyšlo z módy. Anebo si z nás někdo vystřelil?" 
(1991)

FANOUŠCI
"V Anglii nás asi mají rádi kvůli počasí. My máme totiž v Seattlu stejné psí klima jako oni…" (1989)

"Jsme z těch kapel, které k ničemu nenutí. Nenařizují střední třídě nosit kůži a tak…" 
(1990)

"Opravdu a velmi mi záleží na našem publiku. Cítím, že má na spoustu věcí stejný názor jako my." (1992)

DROGY
"Každý užívá svou vlastní formu heroinu…" (1992)

"Pořád v rozhovorech přetřásáme témata jako drogy a alkohol a mluvíme o nich velmi upřímně. Až to vypadá, že je propagujeme. Což neděláme." 
(1992)

SLÁVA
"Když jsme byli u SubPopu, měli jsme tři interview za tři roky, až jsme z toho byli smutní. Teď jsme rozhovory docela zavaleni. Rád bych se vrátil do starých dobrých let, kdy jsme byli každému šumafuk…" (1992)


DESTRUKCE
"Myslím si, že každá bílá, kytarově orientovaná kapela čas od času něco roztříská. Někdy je to příjemné uvolnění frustrace. A někdy proto, že je nám fajn. Ale lidé se na to začínají dívat jako na něco, co je součástí naší produkce. Hele, máme takové speciální kytary, které jsou konstruovány tak, aby se dobře lámaly a roztřískávaly." (1990)

"Neznám nic příjemnějšího, než rozflákat pár repráků." (1990)



TISK
"Často se dostáváme s žurnalisty do dlouhých diskusí a dišputací na různá témata, ale když článek vyjde, není v něm po ničem takovém ani stopy." (1992)

"Někdy čtu interview, které jsme udělali a červenám se hanbou a hnusem, co všechno jsme napovídali. Bylo by dobré, kdyby tam sem tam dali závorky a do nich napsali: humorně, ironicky, se smíchem a podobně." (1992)

ALTERNATIVNÍ ROCK
"Nazývají nás alternativní kapelou, ale my jíme maso, takže jsme diskvalifikováni…" (1991)

…SLOVY JINÝCH…
"Na Kurta myslím každý den. Strašně mi chybí." (Dave Grohl, září 1995)

"Celá ta causa Cobain na mě tak strašně zapůsobila. Nevím, jestli bych byl tak zasažen, kdyby mi někdo umřel z rodiny…" (Ginger – The Wildhearts, listopad 1995)

"Nirvana vrazila dovnitř a bariéry padaly jako třtina ne větru. Najednou záleželo víc na písních jako takových, než na účesu…" (Richey James – Manic Street Preachers, březen 1992)

cobain6
"Kurt Cobain? Kdo to je? Nikdy jsem o něm neslyšel!!!" (Slash – Guns’n’Roses, květen 1992)

"Když si chci pustit Nevermind, tak nejdřív navolím Breed…" (Lars Ulrich, srpen 1996)

"Kurt je strašně citlivý a teď na něj civí tolik lidí! Bojím se aby to zvládl…" (Mark Alm – Mudhoney, srpen 1992)

"Už nikdy nebude žádná další Nirvana…" (Leigh Marklew – Terrorvision, duben 1992)

"S tím, že dělám muziku, nemá co dělat žádnej Cobain ani Nirvana. Byla to prostě kapela, která měla tu správnou písničku ve správnej čas…" (Bob Mould – Sugar, září 1996)

"Četl jsem pár článků, ve kterejch se píše, že Nirvana tříská kapitál ze základu kapel, jako jsme třeba my. To se čte skvěle." (Dave Pirner – Soul Asylum, listopad 1992)

"Na Cobainvi se mi nelíbilo to, jak se opíral do toho, co mu nevonělo. Dělal si srandu z Axla Rosea, ale já se ptám, kdo se v tomto případě choval více jako rocková hvězda? Kdo byl závislej na heroinu???" (Trent ReznorNine inch nails, červen 1994)

"Ta melodie Heart Shaped Box je prostě úžasná…“ (Take Hirose – Feeder, leden 1996)

"Lithium mi prostě visí v hlavě, je náramně heavy a agresivní.“ (Tim Baker – Crazy Gods Of Endless Noise, únor 1997)

text a foto: archiv

Témata: Kurt Cobain, Nirvana, Nevermind, grunge

 

zavřít